Suroviny husa
- husa očištěná
 - sůl
 - tymián
 - jablko
 - cibule
 
Postup
Očištěnou husu pořádně osolíme (kdo má chuť může husu nechat namočenou přes noc v mléce se
solí), jablko a cibuli nakrájíme a s tymiánem dáme do husy. Dáme do pekáče a pečeme bez poklice na
180C° prsama dolů cca 30 min. Pak husu zalijeme, přiklopíme a pečeme na 150 C° 90 min. Husu
alespoň 2 x podlijeme! Pak husu otočíme a bez poklice pečeme 30 min prsama nahoru. Husu
rozčtvrtíme a dáme na horní gril dopéct dozlatova.
Suroviny na řepu
- 1 pl másla
 - 1 červená cibule
 - 1 pl cukru
 - 0,1 l červeného vína
 - červená řepa předem vařená
 - sůl
 
Postup
Na másle orestujeme červenou cibuli nakrájenou na Vídeň, přidáme cukr který necháme lehce
zkaramelizovat a zalijeme vínem. Necháme svařit a přidáme vařenou a nakrájenou červenou řepu.
Kdo chce, zapráší hrubou moukou.
Suroviny na knedlíky
- 5 rohlíků na kostky nakrájených a opečených
 - máslo 1/3 kostky
 - 2 vejce
 - smetana 0,1l (může být i mléko)
 - pažitka nakrájená na jemno
 - mrkev předem vařená nakrájená na drobno
 - tymián
 - sůl
 
Postup
Rohlíky dáme do mísy a přidáme rozpuštěné máslo, smetanu zeleninu a koření. Vejce vyšleháme do
pěny a přidáme. Vše smícháme. Necháme cca 10 min odstát aby se rohlíky nasákly. Následně
tvarujeme koule, které vaříme v páře cca 10 min.
Vysvětlivky:
Pl = Polévková lžíce
“krájet na Vídeň” = cibuli rozkrojte na půl a pokrájejte na tenké proužky, tzv. půlkolečka