Pečená husa se zelím z červené řepy, vídeňská cibule a žemlový knedlík s mrkví

Suroviny husa

  • husa očištěná
  • sůl
  • tymián
  • jablko
  • cibule

Postup

Očištěnou husu pořádně osolíme (kdo má chuť může husu nechat namočenou přes noc v mléce se
solí), jablko a cibuli nakrájíme a s tymiánem dáme do husy. Dáme do pekáče a pečeme bez poklice na
180C° prsama dolů cca 30 min. Pak husu zalijeme, přiklopíme a pečeme na 150 C° 90 min. Husu
alespoň 2 x podlijeme! Pak husu otočíme a bez poklice pečeme 30 min prsama nahoru. Husu
rozčtvrtíme a dáme na horní gril dopéct dozlatova.

 

Suroviny na řepu

    • 1 pl másla
    • 1 červená cibule
    • 1 pl cukru
    • 0,1 l červeného vína
    • červená řepa předem vařená
    • sůl

Postup

Na másle orestujeme červenou cibuli nakrájenou na Vídeň, přidáme cukr který necháme lehce
zkaramelizovat a zalijeme vínem. Necháme svařit a přidáme vařenou a nakrájenou červenou řepu.
Kdo chce, zapráší hrubou moukou.

 

Suroviny na knedlíky

  • 5 rohlíků na kostky nakrájených a opečených
  • máslo 1/3 kostky
  • 2 vejce
  • smetana 0,1l (může být i mléko)
  • pažitka nakrájená na jemno
  • mrkev předem vařená nakrájená na drobno
  • tymián
  • sůl

Postup

Rohlíky dáme do mísy a přidáme rozpuštěné máslo, smetanu zeleninu a koření. Vejce vyšleháme do
pěny a přidáme. Vše smícháme. Necháme cca 10 min odstát aby se rohlíky nasákly. Následně
tvarujeme koule, které vaříme v páře cca 10 min.


Vysvětlivky:
Pl = Polévková lžíce
“krájet na Vídeň” = cibuli rozkrojte na půl a pokrájejte na tenké proužky, tzv. půlkolečka

Zpět do obchodu